Przesłanka zubożenia w nadpłacie podatku: Wątpliwości związane z zakresem związania uchwałą NSA o sygn. I GPS 1/11 - Skwirowska, Justyna (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Przesłanka zubożenia w nadpłacie podatku od wielu lat budzi spory zarówno w doktrynie, jak i orzecznictwie. Uchwała I GPS 1/11, w której NSA zajęło stanowisko co do jej prawnej relewantności paradoksalnie zamiast ujednolicić orzecznictwo co tego zagadnienia, doprowadziła do jeszcze większych sporów orzeczniczych. Przedmiotowy artykuł ma na celu analizę zakresu związania przedmiotową uchwałą innych składów orzeczniczych sądów administracyjnych. Od ponad 10 lat nie ustalono bowiem, czy uchwała ta ma skutek wiążący w zakresie wszystkich podatków pośrednich, czy tylko podatku akcyzowego od energii elektrycznej.