Glosa do uchwały SN z dnia 28 maja 2021 r., III CZP 29/20 - Rzewuska, Magdalena (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Przedmiotem publikacji jest analiza uchwały SN z dnia 28 maja 2021 r., III CZP 29/20, w której Sąd uznał, że „czynność prawna dwustronna dokonana przez ubezwłasnowolnionego częściowo bez wymaganej zgody kuratora, do której udzielenia konieczne jest zezwolenie sądu opiekuńczego, może być następczo potwierdzona przez kuratora po uzyskaniu zezwolenia sądu opiekuńczego (art. 156 w związku z art. 178 § 2 KRO i art. 18 § 1 KC)”. Autorka zasadniczo pozytywnie ustosunkowała się do stanowiska SN wyrażonego w glosowanej uchwale, przytaczając dodatkowe argumenty przemawiające za trafnością powołanego rozstrzygnięcia. Podjęła również polemikę z jednym z poglądów SN wyrażonych w uzasadnieniu glosowanej uchwały. Ponadto dostrzegła na gruncie analizowanej problematyki jeszcze jeden istotny wątek budzący liczne kontrowersje, który stanowi również przedmiot niniejszego opracowania.