Prawa i obowiązki osób pozostających we wspólnym pożyciu w postępowaniu cywilnym - Laskowska-Hulisz, Agnieszka (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Artykuł poświęcony jest problematyce osób pozostających we wspólnym pożyciu występujących w postępowaniu cywilnym w różnych rolach procesowych oraz związanych z tym uprawnień. Na potrzeby przedstawienia tytułowego zagadnienia przeanalizowano w nim kilka wybranych instytucji, jak np. wyłączenie sędziego, prawo odmowy zeznań, wyłączenie od udziału w licytacji, przy których stosowaniu należałoby uwzględnić fakt, że osoby, których one dotyczą (odpowiednio: sędzia, świadek, uczestnik licytacji) pozostają ze stroną postępowania we wspólnym pożyciu. Tymczasem w kodeksie postępowania cywilnego brak jest w tym zakresie stosownej regulacji. Z tych względów w artykule tym podjęto próbę zaproponowania rozwiązań, które umożliwią uwzględnienie faktu, że osoby uczestniczące w postępowaniu cywilnych w różnych rolach procesowych mogą pozostawać ze stroną we wspólnym pożyciu, co z kolei może nie pozostawać bez wpływu na poszanowanie praw tych osób oraz stron postępowania.