Ustalenie treści nowego aktu stanu cywilnego w sprawie o unieważnienie aktu dotychczasowego - Pawliczak, Jakub (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Na mocy prawa o aktach stanu cywilnego z dnia 28 listopada 2014 r. wprowadzone zostały nowe rozwiązania w zakresie unieważnienia oraz ustalenia treści aktu stanu cywilnego. Artykuł 39 ust. 2 prawa o aktach stanu cywilnego przyznaje sądowi, który rozpoznaje sprawę o unieważnienie aktu stanu cywilnego, kompetencję do zdecydowania z własnej inicjatywy o zastąpieniu aktu unieważnianego nowym aktem. Jeżeli sąd skorzysta z tej kompetencji to zobligowany jest jednocześnie ustalić treść nowego aktu na podstawie art. 40 in principio prawa o aktach stanu cywilnego. Nie jest w tym celu konieczne uprzednie uprawomocnienie się postanowienia o unieważnieniu aktu dotychczasowego. Postępowanie o unieważnienie aktu, który jest dotknięty uchybianymi, lecz stwierdza rzeczywiste zdarzenie (tj. urodzenie, zawarcie małżeństwa lub zgon), nie powinno zakończyć się bez skonstruowana nowego aktu dla tego zdarzenia.