Rażące naruszenie prawa jako przesłanka skargi nadzwyczajnej - Olszak, Krzysztof; Nawrot, Oktawian (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Artykuł omawia jedną z przesłanek szczególnych skargi nadzwyczajnej – rażące naruszenie prawa (zob. art. 89 § 1 pkt 2 ustawy o Sądzie Najwyższym). Przeprowadzono analizę wskazanego pojęcia w dotychczasowej doktrynie i orzecznictwie, w tym w judykatach Naczelnego Sądu Administracyjnego oraz Sądu Najwyższego zarówno w sprawach innych aniżeli ze skargi nadzwyczajnej, jak i w postępowaniu ze skargi nadzwyczajnej, z obszernym przedstawieniem rozumienia tej przesłanki w poszczególnych sprawach dotyczących spadku, nakazu zapłaty, nieruchomości, wznowienia postępowania i ochrony dóbr osobistych. Wyodrębniono również wnioski końcowe odnoszące się do orzecznictwa Sądu Najwyższego na tle art. 89 § 1 pkt 2 ustawy o Sądzie Najwyższym, w zestawieniu z wcześniejszą linią orzeczniczą dotyczącą rozumienia rażącego naruszenia prawa oraz określono jaki stosunek zachodzi między omawianą przesłanką a przesłanką oczywistego naruszenia prawa.