Model jako forma poznania naukowego: Próba zdefiniowania - Wolska, Hanna (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
W pracach naukowych poświęconych zjawiskom prawnym zauważalne jest coraz częstsze wykorzystywanie, obok tradycyjnych technik, metody badawczej, jaką jest modelowanie. Metoda ta stosowana jest nie tylko w celach badawczych i heurystycznych, ale również dydaktycznych. Jest ona sposobem przekazania wiedzy na temat modelowanego przedmiotu, umożliwiająca zrozumienie określonego zjawiska. Metoda ta, tak jak inne metody badawcze, w granicach reguł operacyjnych i podstawowych pojęć, powstawała poza kręgiem norm prawnych. Została ona zasięgnięta z innych dyscyplin naukowych, a skonstruowane za pomocą tej metody modele są w różnych dziedzinach nauki odmiennie definiowane. Celem niniejszej publikacji jest próba sformułowania ogólnej definicji „modelu”, która mogłaby mieć zastosowanie w różnych dyscyplinach, w tym również w naukach prawnych. Definicja ta zbudowana zostanie na podstawie wspólnego zakresu cech, funkcji i typów modeli tworzonych przez naukowców z różnych dziedzin nauki.