Hrabiego Leonida Kamarowskiego wizja idei suwerenności państw w postępowaniach przed trybunałem międzynarodowym - Tagirov, Arsen; Szpoper, Dariusz (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Hrabia Leonid Kamarowski był jednym z najbardziej rozpoznawanych specjalistów z zakresu prawa międzynarodowego w dobie Imperium Rosyjskiego. Jego rozważania dotyczyły przede wszystkim kwestii międzynarodowego wymiaru sprawiedliwości. Dysertacja doktorska autorstwa Kamarowskiego “O międzynarodowym trybunale” stała się teoretyczną podstawą dla powołania trybunału międzynarodowego w XIX wieku. W pracy tej analizował zasadę suwerenności państwa w zderzeniu z kompetencjami trybunału międzynarodowego, utworzenie którego widział jako naturalny etap rozwoju ludzkości oraz prawa międzynarodowego.