Standardy dotyczące eksperymentu medycznego przeprowadzonego na organizmie ludzkim w orzecznictwie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka - Dąbrowski, Tomasz (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
W artykule poruszono problematykę standardów dotyczących eksperymentu medycznego przeprowadzonego na organizmie ludzkim w orzecznictwie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu. Kwestia ta jest wciąż niezwykle aktualna i wzbudza kontrowersje w różnych środowiskach. Sprzyja temu m.in. ogromny postęp technologiczny, który wywiera znaczący wpływ na rozwój innowacyjnych metod leczenia. Punktem wyjścia do czynionych rozważań jest fakt, że Konwencja o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności, będąca kluczowym traktatem europejskiego systemu ochrony praw człowieka, nie zawiera wprost przepisów gwarantujących wolność badań naukowych czy przeprowadzania eksperymentów medycznych na organizmie ludzkim. Brak jednoznacznych odniesień nie oznacza jednak, że omawiane zagadnienia nie są objęte ochroną konwencyjną. Potwierdza to orzecznictwo strasburskie, które w różnych kontekstach rozpatruje analizowane zagadnienie. Trybunał za każdym razem bierze jednak pod uwagę dobro jednostki (pacjenta), które stanowi najwyższe prawo.