Prawo oskarżonego do kontaktu z obrońcą podczas posiedzenia aresztowego i rozprawy prowadzonych zdalnie - Badowiec, Renata (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Jednym z podstawowych uprawnień przysługujących podejrzanemu, a następnie oskarżonemu w postępowaniu karnym jest prawo do obrony, którego elementem jest prawo do kontaktu z obrońcą. Uprawnienie to regulowane jest tylko w kodeksie postępowania karnego, ale również w innych krajowych oraz międzynarodowych aktach prawnych. W tym kontekście fundamentalne znaczenie ma art. 6 EKPC. W wyniku wejścia w życie ustawy o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych na zapewnienie płynności finansowej przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o zmianie niektórych innych ustaw doszło do nowelizacji przepisów regulujących prawo oskarżonego do kontaktu z obrońcą podczas posiedzenia w przedmiocie tymczasowego aresztowania oraz rozprawy przeprowadzanej na odległość. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy obecnie obowiązujące w kodeksie postępowania karnego normy dotyczące prawa oskarżonego do kontaktu z obrońcą w wyżej wskazanych sytuacjach spełniają standardy rzetelnego procesu.