Instrumenty ochrony nabywcy lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego na wypadek niewykonania zobowiązania przez dewelopera z umowy deweloperskiej w umówionym terminie - Jurczyński, Paweł (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie charakterystyki instrumentów prawnych przysługujących nabywcy lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego na wypadek niewykonania zobowiązania przez dewelopera z umowy deweloperskiej w terminie umówionym oraz ocena ich skuteczności, szczególnie w kontekście aktualnej sytuacji społeczno-gospodarczej, a ponadto poczynienie ostrożnych wniosków de lege ferenda. Analizie zostaną poddane w szczególności przepisy ustawy z 20 maja 2021 r. o ochronie praw nabywcy lokalu lub domu jednorodzinnego oraz Deweloperskim Funduszu Gwarancyjnym, która weszła w życie 1 lipca 2022 r. jako ustawy, która w założeniu miała przyczynić się do poprawy ochrony nabywcy.