Czy BGB było wielką kodyfikacją? – Zapomniane prawa kobiet.: Część II - porównanie myśli ustawodawczej i praktyki orzeczniczej prawa małżeńskiego w II RP i Republice Weimarskiej - Łaszewska-Hellriegel, Martyna (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Artykuł jest kontynuacją rozważań autorstwa Christopha-Erica Mecke pod tytułem „Czy BGB było wielką kodyfikacją? – Zapomniane prawa kobiet. Część I – Geneza prawa rodzinnego niemieckiej kodyfikacji prawa cywilnego (BGB) uchwalonej w roku 1896 i ówczesne kontrowersje na temat kodyfikacji prawa rodzinnego w Niemczech”. Tym razem zostało ukazane zagadnienie kodyfikacji Niemieckiego Kodeksu Cywilnego (BGB) z perspektywy komparatystycznej. Artykuł można podzielić na dwie główne części; pierwsza z nich jest porównaniem pozycji kobiety w projekcie prawa małżeńskiego uchwalonego przez Komisję Kodyfikacyjnej w 1929 r. w Polsce z przepisami Niemieckiego Kodeksu Cywilnego z 1896 r., druga część jest spojrzeniem bardziej praktycznym i dotyczy porównania interpretacji oraz zastosowania obowiązujących na terenie dawnego zaboru pruskiego w Polsce przepisów prawa rodzinnego przez Sąd Najwyższy (SN) i przez Reichsgericht (RG) na terenie Niemiec w okresie od 1919 r. do 1939 r. w sprawach rodzinnych zapadających na podstawie przepisów BGB.