Stanisław Cat-Mackiewicz wobec problemów ustrojowych suwerennej Rzeczypospolitej Polskiej w okresie dwudziestolecia międzywojennego - Rafałowski, Hubert; Szpoper, Dariusz (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
W latach 1922-1939 w ukazującym się w Wilnie konserwatywnym dzienniku słowo, jego redaktor naczelny Stanisław Cat-Mackiewicz w swoich tekstach publicystycznych tworzył wizje silnego państwa polskiego, opartego na prężnej władzy prezydenta nawiązującego do monarchicznych form ustrojowych. Krytykował ustrój państwa polskiego oparty o przepisy konstytucji marcowej z 1921 roku oraz czynnie wziął udział w zmianach ustrojowych które nastąpiły po 1926 roku ostatecznie doprowadzając do uchwalenia nowej konstytucji z kwietnia 1935 roku i zmian zmierzających ku autorytaryzmowi.