Zagrożenie przestępczością zorganizowaną jako uzasadnienie kryminalizacji dopingu w sporcie - Leciak, Michał (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Zjawisko dopingu w sporcie spotyka się na świecie nie tylko ze zdecydowaną reakcją w obszarze odpowiedzialności dyscyplinarnej, ale coraz częściej także w drodze reakcji karnej. Liczba państw, które zdecydowały się na sięgnięcie po instrumenty prawa karnego, systematycznie rośnie, w szczególności w Europie. Przyjęte w tym zakresie rozwiązania nie są wprawdzie jednolite, co wynika również z charakteru dobra prawnego, które uczyniono głównym przedmiotem ochrony. Większość z nich przewiduje jednak karalność takich zachowań jak produkcja, wprowadzanie do obrotu czy obrót substancjami zabronionymi w sporcie, co stanowi bezpośrednie następstwo dostrzeżenia problemu szerokiego udziału przestępczości zorganizowanej w tego typu zachowaniach.