Pozorność czynności w Ordynacji podatkowej: Uwagi na tle wyroków NSA z dnia 3 lutego 2021 r. (II FSK 1274/20) oraz WSA w Warszawie z dnia 22 kwietnia 2021 r. (III SA/WA 745/21) - Lasiński-Sulecki, Krzysztof (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Opracowanie dotyczy pojmowania czynności prawnej dokonanej pod pozorem innej czynności w art. 199a § 2 Ordynacji podatkowej. Nacisk położono na relację między rzeczonym pojęciem a pozornością w rozumieniu cywilistycznym. Wyrażono w nim wątpliwość co do możliwości zastosowania art. 199a § 2 Ordynacji podatkowej odnośnie do uchwał organów spółek. Problemy interpretacyjne zostały zobrazowane dwoma wyrokami sądów administracyjnych – zasługującym zasadniczo na aprobatę wyrokiem NSA z dnia 3 lutego 2021 r. oraz budzącym istotne wątpliwości wyrokiem WSA w Warszawie z dnia 22 kwietnia 2021 r. wraz z poprzedzającymi go orzeczeniami NSA z dnia 25 lipca 2019 r. (II FSKK 232/19) i 15 grudnia 2020 r. (II FSK 1694/20), które przeczą nie tylko dorobkowi piśmienniczemu i orzeczniczemu, ale też treści interpretowanego przez nie przepisu.