Przesłanki skreślenia z listy studentów w ustawie – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce - Zemła, Jakub (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Utrata statusu studenta w systemie polskiego szkolnictwa wyższego związana jest z wystąpieniem określonych i doniosłych prawnie faktów, do których zalicza się m.in. wydanie przez uprawniony organ uczelni decyzji o skreśleniu z listy studentów. Prawodawca na kanwie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2021 r. poz. 478) wskazał w sposób enumeratywny przesłanki stanowiące podstawę do relegowania studenta z uczelni, natomiast nie podjął próby ich normatywnego zdefiniowania. Tym samym organy uczelni w toku postępowania administracyjnego zobowiązane są do samodzielnej interpretacji nie zawsze oczywistych materialnoprawnych przesłanek mających wpływ na przyszłe losy studenta. Wobec czego, celem przedmiotowego opracowania będzie przedstawienie problematyki związanej z interpretacją i stosowaniem ustawowych przesłanek skreślenia z listy studentów, z wyszczególnieniem podziału na obligatoryjne oraz fakultatywne podstawy relegowania z uczelni.