Ontologia społeczna Czesława Znamierowskiego jako próba aplikacji metody fenomenologicznej w filozofii prawa - Zimmermann-Pepol, Martyna (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Celem tego artykułu jest ukazanie wpływu metody fenomenologicznej, zaprezentowanej w Apriorycznych podstawach prawa cywilnego (1913) przez Adolfa Reinacha, wybitnego ucznia Edmunda Husserla i niemieckiego fenomenologa oraz prawnika, na koncepcję ontologii społecznej Czesława Znamierowskiego, przedstawiciela filozofii prawa i socjologii, zaprezentowaną w artykule O przedmiocie i fakcie społecznym (1921) – poprzez wskazanie podobieństw, jak i różnic między koncepcjami obu autorów. Próba aplikacji podstawowych narzędzi i założeń fenomenologii do konstrukcji nowej nauki, jaką miała być ontologia społeczna, potwierdza, w moim przekonaniu, możliwość zastosowania metody fenomenologicznej w filozofii prawa.