Dostęp do informacji publicznej jednostek samorządu terytorialnego: Nadużycie prawa - Badowski, Mateusz (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
W styczniu 2021 r. została przeprowadzona ankieta wśród pracowników jednostek samorządu terytorialnego, mająca na celu identyfikację potrzeb szkoleniowych oraz najistotniejszych problemów dotyczących stosowania przepisów ustawy o dostępie do informacji publicznej. Z przeprowadzonej ankiety wynika, że najczęściej pojawiającym się problemem w stosowaniu przepisów wspomnianej ustawy stanowi nadużywanie prawa do informacji publicznej. Nadużyciem prawa do informacji jest takie działanie podmiotu uprawnionego, które jest wykonywaniem prawa do informacji zgodnie z ustalonym porządkiem prawnym, ale nie mieści się w przyjętych przez ustawodawcę celach tego prawa. Mimo wielokrotnie powielanych postulatów doktryny, do ustawy o dostępie do informacji publicznej nie wprowadzono zmian uwzględniających istnienie instytucji nadużycia prawa, na co w orzecznictwie zwracana jest uwaga. Obecnie Naczelny Sąd Administracyjny nie kwestionuje istnienia instytucji nadużycia prawa, jednakże dla przejrzystości i pewności prawa warto byłoby umieścić odpowiednie przepisy zabezpieczające pracę organów zobowiązanych do udostępniania informacji publicznych przed wnioskami w sposób oczywisty mającymi na celu jedynie szykanować lub utrudnić ich normalną działalność.