Korzystanie z ekspertyzy prywatnej w procesie karnym przez adwokatów i radców prawnych - wybrane zagadnienia w świetle wyników badań ankietowych - Niegierewicz-Biernacka, Adrianna (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Niniejsze opracowanie dotyczy problematykikorzystania z ekspertyzy prywatnej (tzw. opinii prywatnej) przez adwokatów i radców prawnych w postępowaniu karnym. Możliwość wykorzystania ekspertyzy prywatnej w procesie karnym wynika z brzmienia przepisu art. 393 § 3 kpk, który stanowi, że mogą być odczytywane na rozprawie wszelkie dokumenty prywatne, powstałe poza postępowaniem karnym, w szczególności oświadczenia, publikacje, listy oraz notatki. Przepis ten nie wskazuje expressis verbis na możliwość wykorzystania ekspertyzy prywatnej, jednakże taka możliwość bez wątpienia istnieje, bowiem ekspertyza prywatna jest dokumentem prywatnym w rozumieniu tego przepisu. Wskazany przepis został zmieniony ustawą z dnia 27 września 2013 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania karnego oraz niektórych innych ustaw, Dz.U. 2013 poz. 1247, która weszła w życie 1 lipca 2015 r., a zatem możliwość wykorzystania ekspertyzy prywatnej w postępowaniu karnym funkcjonuje już ponad cztery lata. Okres ten pozwala na przeprowadzenie empirycznych badań dotyczących korzystania z ekspertyzy przez adwokatów i radców prawnych. Opracowanie przedstawia ogólny stosunek adwokatów i radców prawnych do wprowadzonej możliwości wykorzystania ekspertyzy prywatnej w postępowaniu karnym, a także warunki i przeszkody w korzystaniu z ekspertyzy.