Czy prezes spółki powinien być filozofem? O zasadzie business judgment rule, która doczekała się swojej kodyfikacji w Polsce - Brejdak, Jakub (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Zasada business judgment rule stanowi zabezpieczenie członków organów spółek kapitałowych przed odpowiedzialnością cywilną za podjęte decyzje. Istotą business judgment rule jest zapewnienie suwerenności decyzji podejmowanych przez członków organów. Prawo nie powinno zniechęcać menadżerów do podejmowania ryzyka. Prawo powinno jednak wyznaczać pewne standardy wskazujące, w jaki sposób to ryzyko podejmować. Powyższa zasada wywodzi się z prawa amerykańskiego. Orzecznictwo stanu Delaware wywarło ogromny wpływ na rozwój koncepcji odpowiedzialności członków organów względem spółki, które następnie stanowiły wzór dla wielu państw europejskich. W Polsce zasada business judgment rule była szeroko komentowana przez doktrynę od wielu lat, ale jej kodyfikacja nastąpiła dopiero w roku 2019 w ramach przepisów o prostej spółce akcyjnej (PSA). Powstaje wiele wątpliwości, co do możliwości jej zastosowania do pozostałych spółek kapitałowych.