Udział oskarżonego pozbawionego wolności w rozprawie przed sądem odwoławczym w świetle zmian Kodeksu postępowania karnego - Wączek, Adrianna (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Przyczyną popełnienia niniejszego artykułu jest wyeksponowanie związku prawnego pomiędzy uczestnictwem oskarżonego pozbawionego wolności w rozprawie apelacyjnej a rozwiązaniami dowodowymi, przewidzianymi przez ustawodawcę dla instancji odwoławczej. Przedmiotowe zagadnienie, które ma swój wymiar teoretyczno- praktyczny jest związane z modelem postępowania odwoławczego, kształtowanego w oparciu o przepisy regulujące kwestię postępowania dowodowego przed sądem II instancji. Artykuł został stworzony celem przedstawienia zmian na płaszczyźnie dowodowej w instancji odwoławczej i powiązania ich z prawem oskarżonego pozbawionego wolności do złożenia wniosku o sprowadzenie go na rozprawę apelacyjną.