Terminy dochodzenia roszczeń cywilnoprawnych przez oskarżonego na podstawie rozdziału 58 k.p.k. - Badowiec, Renata (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Celem artykułu jest wykazanie, że terminy dochodzenia roszczeń cywilnoprawnych przez oskarżonego na podstawie przepisów rozdziału 58 k.p.k. powinny ulec wydłużeniu, ponieważ terminy obecnie obowiązujące na gruncie przepisów kodeksu postępowania karnego mogą nieść za sobą negatywne skutki dla osoby występującej z roszczeniami oraz dla samego postępowania karnego. W opracowaniu zostaną przedstawione argumenty przemawiające za wyżej wskazaną tezą. W artykule poruszone będą także kwestie związane z samą instytucją odszkodowania za niesłuszne skazanie, tymczasowe aresztowanie lub zatrzymanie oraz charakterystyką terminów dochodzenia roszczeń cywilnoprawnych przez oskarżonego na podstawie rozdziału 58 k.p.k.