Ocena nieuzasadnionych barier regulacyjnych i administracyjnych dla zawierania długoterminowych umów zakupu energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych w Polsce - Plebański, Jakub (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest identyfikacja oraz ocena barier regulacyjnych i administracyjnych dla zawierania długoterminowych umów zakupu odnawialnej energii elektrycznej w Polsce, co koresponduje z wymogiem stawianym w art. 15 pkt. 8 Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/2001 w sprawie promowania stosowania energii ze źródeł odnawialnych. Autor poddaje w wątpliwość wystarczalność obecnych rozwiązań prawnych promujących wytwarzanie energii odnawialnej do osiągnięcia celu energetyczno-klimatycznego stawianego przez Unię Europejską, proponując jako alternatywę upowszechnienie długoterminowych umów zakupu odnawialnej energii elektrycznej. Dokonując analizy warunków prawnych zawierania tych kontraktów, autor wskazuje na regulacje prawne utrudniające rozwój tego typu stosunków gospodarczych na terenie Polski.