Informatyzacja działalności podmiotów realizujących zadania publiczne na przykładzie elektronicznej rejestracji pojazdów - Tomaszewska, Katarzyna (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Postępujący proces informatyzacji obejmuje swoimi ramami coraz nowsze dziedziny funkcjonowania podmiotów publicznych, prowadząc do usprawnienia realizacji czynności administracyjnych, m.in. w urzędach obsługujących organy administracji publicznej. Objął swoim zakresem również czynności związane z elektronicznym rejestrowaniem pojazdów, pociągając za sobą (w ostatnim czasie) ogrom krytyki powodowanej uruchamianiem nowej wersji systemu teleinformatycznego przeznaczonego do obsługi przedmiotowego procesu. Określeniu podstaw prawnych elektronicznej rejestracji pojazdów, ustaleniu narzędzi przeznaczonych do jego „wdrażania” zostało poświęcone niniejsze opracowanie.