U początków Sądu Okręgowego w Wilnie (1919-1922) - Bągart, Dawid (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie działalności Sądu Okręgowego w Wilnie w ciągu pierwszych trzech latach po zakończeniu Wielkiej Wojny. Autor porusza nie tylko zagadnienia związane z kształtowaniem się wymiaru sprawiedliwości na terenie Wilna i Ziemi Wileńskiej, ale również opisuje niełatwą sytuację polityczną dotyczącą tamtych ziem. W tekście szczegółowo zaprezentowano strukturę Wileńskiego Sądu Okręgowego oraz sylwetki osób, które znacząco przyczyniły się do jego utworzenia, a także stan prawny, który legł u podstaw powstania tej instytucji.