Pomoc publiczna na zwalczanie ekonomicznych skutków pandemii COVID-19 w kontekście prawa Unii Europejskiej - Dobaczewska, Anna (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Z analizy przepisów Traktatu oraz wytycznych wydanych przez UE odnoszących się do pomocy publicznej wynika wprost jakie rodzaje działalności oraz jakie formy pomocy mają szanse pozyskać akceptację Komisji Europejskiej, w przypadku podjętych przez państwa członkowskie starań o zapobieganie i niwelowanie ekonomicznych skutków pandemii COVID-19. Wytyczne te wskazują jak najefektywniej wykorzystać środki publiczne i jak przygotować wniosek notyfikacyjny, aby skrócić postępowanie (albo całkowicie go uniknąć) w sprawie uznania planowanej przez Państwo Członkowskie pomocy za dozwoloną, względnie dopuszczalną. Artykuł przedstawia podstawowe możliwości zastosowania pomocy, w tym w oparciu o założenia Wytycznych wydanych przez KE w marcu 2020 r. i zalety poszczególnych rozwiązań. Artykuł prezentuje te rozwiązania, które znalazły odzwierciedlenie w przepisach tzw. tarcz antykryzysowych wydanych przez polskiego prawodawcę. Abstract: the analysis of EU law and guidelines refering to state aid shows directly which forms of aid and what kind of economic activities may count on Commissions’ acceptance when used by the Member States preventing and/or reducing the scale of damages caused by the COVID-19 pandemia. The EC Communication points out how the public financial resources should be effectively disposed of; and how to prepare the application of state aid planned by the Member State in order to shorten the notification procedure. The article discribes main assumptions of the EC guidelines towards the COVID-19 state aid and to what extent they have been used by the Polish legislator in the so called „anti-crises shield”.