Finansowanie sporów o prawa majątkowe przez osobę trzecią (third- -party funding) – zarys problematyki - Zaleska-Korziuk, Kaja (PRAWO i WIĘŹ, 2020)
Artykuł stanowi wprowadzenie do problematyki finansowania sporów przez osoby trzecie (ang. third-party fundinglub litigation finance, zwane dalej również „TPF”), które nie było dotychczas bliżej analizowane w polskiej literaturze prawniczej. Autorka przestawia mechanizm działania TPF i wskazuje główne problemy, jakie na gruncie prawa polskiego może powodować zawarcie przez stronę tejże umowy. Chodzi tu w szczególności o dopuszczalność zawierania tego typu umów w polskim obrocie prawnym czy też możliwość zakwalifikowania finansującego jako interwenienta ubocznego w rozumieniu k.p.c.