Kilka uwag o formularzach uzasadnień w sprawach karnych - Kotowski, Artur (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Abstrakt: Przedmiotem artykułu jest analiza wprowadzonych na mocy art. 99a Kodeksu postępowania karnego formularzy (wzorów) uzasadnień, które w założeniu ustawodawcy mają w znaczący sposób doprowadzić do zwiększenia efektywności wymiaru sprawiedliwości w sprawach karnych. W artykule dokonano oceny zasadności formularzy z perspektywy celów wskazanych w uzasadnieniu ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o zmianie ustawy Kodeks postępowania karnego oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.2019.1694) oraz możliwych konsekwencji wynikających z przyjętej ich struktury. W szczególności, w opracowaniu wskazano na rewolucyjny status wprowadzanych zmian, które wykraczać mogą poza aspekty stosowania prawa, ale – paradoksalnie – mogą oddziaływać także na naukę prawa, np. w zakresie uszczuplenia możliwości prowadzenia empirycznych analiz orzecznictwa sądowego w sprawach karnych. Ogólna ocena kierunku zmian jest jednak pozytywna, bowiem dotychczasowa praktyka uzasadniania orzeczeń w sprawach karnych była krytykowana przede wszystkim z powodu przesadnej objętości uzasadnień.